Archívum

Heti idézet

“A világ is több sokkal, ha kinyujtózunk,

nagy hegyekre mászunk.”

(József Attila)

… avagy a Műegyetemtől a Bem térig: fáklyás felvonulás és méltóságteljes megemlékezés a forradalom és szabadságharc évfordulóján

… október 22.: az ötvenhatos események előtt, az azt megelőző műegyetemi tiltakozáson is már látszott: a társadalmi robbanás elkerülhetetlen. Másnap, kitört a forradalom. Évtizedekkel később, a pártállami diktatúrát követően, így 2018 -ban is, ezen a tavaszias délutánon, az október 23 -i eseményekre emlékezők a műegyetemi koszorúzással és emlékünneppel, fáklyás felvonulással és a Bem téri koszorúzással tisztelegtek az ’56 -os események évfordulóján.

A központi ünnepségsorozat első állomásain túl, ez másfajta ünnep is: a Kárpát -medence többezer fiatal diákjai, a Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezetei is itt találkoztak. A Gloria Victis történelmi verseny országos döntőjének résztvevői mellett a határon túli fiatalok és kísérő pedagógusok idén is részt vettek a közös megemlékezésen.

’56 máig szóló üzenetét tolmácsolta Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Boross Péter egykori miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Az emlékünnepség kezdetén az aulában megkoszorúzták az egyetem hősi halottainak emléktábláját. A megemlékezésen Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke, egykori műegyetemista, ’56 -os résztvevő idézte fel életének legszebb napjait, a 62 évvel ezelőtt történteket.

A rendezvényre ellátogató népes fiatalság zöme már ismerősként üdvözölhette egymást, idén is, a különféle ifjúsági táborok, többéves barátságok, elmélyülő kapcsolatok eredményeként.

Az ünnepi menet a Műegyetemről a Bem térre vonult, ahol a koszorúzást követően ’56 -os témájú fényfestés kíséretében a Beatrice adott rövid koncertet.

Iskolánkból (és így) a Rákóczi Szövetség monori középiskolai csoportjából, Pataki Izabella (10.A) és Forgács Attila pedagógusok vettek részt az ünnepségen.

Bp., 2018. október 22.

Eseménynaptár

2018. november
h k s c p s v
« aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Our Facebook Page