Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

JAG-falva Díszpolgár életútdíj

2018-05-15 @ 08:00.17:00

Amint az évről évre szokás, az idén is a ballagási ünnepségünkön adtuk át a JAG-falva díszpolgára életútdíjat az iskola két arra érdemes egykori tanítványának.

 

Az alapító irat szerint a díj adassék azoknak a személyeknek, akik az iskola emelkedéséért évtizedekig tartó nemes szolgálatot teljesítettek. „… akik kiemelkedő tudásukkal és munkájukkal, példaértékű életükkel évtizedekig szolgálták a közjót. Mindenkor jó szívvel vállalták iskolájukat, és ezzel jó hírünket, hitelünket emelték”

Dr Gucsik Arnold harkai otthonából – vadregényes úton – autóval érkezett ballagási ünnepségünkre. Az M 1-es autópályán több órán keresztül dugóban rostokolt, ezért a díj átadására a ballagás legvégén, mintegy annak lezárásaként került sor.

Dr Gucsik Arnold egykori tanárai körében

 

Dr Gucsik Arnold 1986-1990-ig járt a monori József Attila Gimnáziumba, Veress László tanár úr osztályába. Első diplomáját 1994-ben a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerezte, majd a Janus Pannonius Tudományegyetemen középiskolai földrajz tanár, a Pannon Agrártudományi Egyetemen természetvédelmi szakmérnök képesítést szerzett.

Ph.D. fokozatát 2003-ban kapta a Bécsi Tudományegyetem Kozmo-és Geokémiai Intézetében.

Első tanulmányútján 1992-ben – barátjával Kovács Norberttal – a Lipari-szigetek vulkánjait kutatta. Legfontosabb kutatási területei az impaktszerkezetek és az asztroásványtan. Részt vesz nemzetközi kutatási programokban.

48 tudományos közleménye jelent meg, 2013-ban egyetemi jegyzetet írt, külföldi szakkönyvek, könyvfejezetek szerzője.

  1. májusában a NASA Űrközpontjában Az űrből származó porszemek vizsgálatáról tartott előadást, amely egyben beiktatása is volt a NASA legkiválóbb kutatói közé.

Jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem egyetemi docense és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos munkatársa. Ezen túl a világ számos egyetemén tart előadásokat és vesz részt nemzetközi kutatásokban.

************

Kútvölgyi Mihály Egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy személyesen vegye át elismerésünket, ezért a JAG-falva díszpolgára díjat a ballagást követő héten otthonában adtuk át neki.

Kútvölgyi Mihály és egykori osztálytársa Magyar Kálmán

 

Kútvölgyi Mihály 1944-ben született Üllőn. Nálunk járt középiskolába. Gimnazistaként fotószakkört vezetett, ekkor már újságíró-igazolványa volt. Az akkori Monor és Vidékének tudósított. Élete során több mint kétezer riportja – írások és fotók – jelent meg.

1963-ban érettségizett dr. Borsányi János tanár úr osztályában. Tanulmányait követően a Zrínyi Nyomdában tanulta meg az újság és a könyvkészítés alapjait kézi szedőként, majd montírozóként. A budapesti fotóklub tagjaként rendszeresen fotókiállításokon vett részt. Számos szakmai díj és oklevél birtokosa.

1970-ben a Magyar Tűzoltóság lapjának, a Tűzvédelemnek a fotóriportere, újságírója, majd szerkesztője. Ekkor szerzett tanári diplomát.

Első néprajzi könyvei az 1980-as évek elején jelentek meg. 2000-től évente jelentek meg színes fotóalbumai a Kárpát-medence néprajzi és gasztronómiai értékeiről. A megjelent 52 könyvében, fotóalbumaiban a fény segítségével mond igaz mesét a magyarságról.

Idézem egyik ajánlását, amelyet olvasóinak szán: „Bízom abban, hogy velem együtt lélekben ott érezheti magát minden magyar felnőtt és gyerek a valaha babonás hírű számadók és a velük cimboráló betyárok között.”

 

JAG-falva összes egykori és mai lakója nevében gratulálunk a kitüntetetteknek.

Részletek

Dátum:
2018-05-15
Időpont:
08:00.17:00