Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

“Jobb ha el sem dobod” szemétszedési akció iskolánkban is!

április 3 @ 08:00.17:00

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019. április 29-én újraindítja a korábbi sikeres szemétgyűjtési akcióját, immár „Jobb, ha el se dobod!” címmel. A társaság célja, hogy már rövid távon is érezhető szemléletváltozást érjen el a lakosság körében, ugyanis csak idén mintegy 1,5 milliárd forintot költ el a szemétszedési munkákra, melynek döntő többségét az illegálisan lerakott hulladék összegyűjtése és elszállítása tesz ki. Az akcióhoz 2019. április 17-ig várja a Magyar Közút az önkéntesek csatlakozását online felületén.

Ehhez a nemes célhoz iskolánk is csatlakozott.

A társaság nem titkolt célja, hogy a szemétgyűjtési akciókkal – kiegészülve a rendkívül sikeres TeSzedd! mozgalomhoz való csatlakozásával – érezhető szemléletváltást érjen el a közlekedőknél. Azok, akik az utak mentén illegálisan eldobják a szemetet, nemcsak szabálysértést követnek el vagy az útesztétikát rombolják, hanem tevékenységüknek „köszönhetően” minden más útüzemeltetési és fenntartási területről vonják el a forrásokat. Vagyis a szemetelők miatt kevesebb burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkát tud elvégezni a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az idei, 1,5 milliárd forint értékű szemétgyűjtési munkákból például 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítását vagy 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzését lehetne megvalósítani.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Föld Napjához kapcsolódóan, 2019. április 29-ére, hétfőre tűzte ki országos szemétgyűjtési akciójának időpontját. Az önkéntesek csatlakozását 2019. április 17-ig várják a szervezők, jelentkezni a következő linken keresztül lehet:http://internet.kozut.hu/szemetszedes/. A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosít, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is.

 Az utak menti szemétszedéshez a cég a lehetséges mértékig szakmai felügyeletet is biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be. Az idei tavaszi akcióban a társaság 93 mérnöksége, 19 megyei igazgatósága és a budapesti, központi szervezete is részt vesz, így április 29-én több ezer közutas is egyszerre dolgozik majd az önkéntesekkel a közutak menti szemét összegyűjtésében és elszállításában.

 A „Jobb, ha el se dobod!” kampány felhívó videója itt érhető el: https://youtu.be/HeaRDet30kU.

 

Részletek

Dátum:
április 3
Időpont:
08:00.17:00