Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kirándulás a Rákóczi-emlékév tiszteletére

május 21 @ 08:00.17:00

Képek

A Rákóczi Emlékév tiszteletére korábban megrendezett Rákóczi Nap előadásai, ünnepi megemlékezései után, az április végén legeredményesebben szereplő csapatok egy jutalomkiránduláson vehettek részt. A nagyságos Fejedelem életútjának, talán két legfontosabb helyszíne, a szülőfalu, Borsi és a családi birtok, Sárospatak voltak. A húsztagú küldöttség, diákokkal, kísérő pedagógusokkal és Uherkovich László igazgató úr és Szőnyi Attila úr, főszervezők társaságában megkoszorúzta a felújítás alatt lévő borsi kastély előtti Rákóczi –szobrot. Majd Sárospatakon a Református Kollégium és könyvtár illetve a vármúzeum várta a látogató monori küldöttséget. Diákjaink így emlékeztek vissza a kirándulásra:

Utazásunk első célpontja a magyar határhoz közel eső, ma már Szlovákiához tartozó település, Borsi volt. Ez a helyszín kihagyhatatlan volt hiszen itt született II. Rákóczi Ferenc. A nagy múltú Rákóczi kastély állapota a hosszú évek alatt erősen megromlott és örömmel láttuk, hogy felújítják ezt a magyar történelem szempontjából igen fontos épületet. Ennek okából nem tudtunk bemenni, de a kastély előtt álló Rákóczi szobrot legmélyebb tiszteletünket kifejezve megkoszorúztuk.  Ezt követően indultunk Sárospatakra.

(Molnár Vilmos 10.G)

Az ebédünk után amit egy pizzázóban fogyasztottunk el, megtekintettük a sárospataki Szent Erzsébet templomot. Itt láttuk Szent Erzsébet ereklyéjét. A templom végignézése után Szőnyi Attila elmondta a templom érdekességeit. Volt aki megismerte Erzsébet csodatettét, de volt aki csak felfrissítette. Ez egy be nem tervezett program, azonban nagyon jól sikeredett.

(Halápi Martina, 10.G)

A Szent Erzsébet templomban tett látogatás és egy rövid séta után a sárospataki várba érkeztünk. Először a vár történetéről hallhattunk egy rövid tájékoztatás keretein belül. A várkastélyban idegenvezetés mellett megtekinthettük többek között a levéltárat és a kiváló akusztikájú lovagtermet is. Ezek után megcsodálhattuk a lélegzetelállító sárospataki panorámát is. Végezetül az igencsak érdekes Rákóczi-kiállítást néztük meg.

(Juhász Emese, 9.C)

A sárospataki Várban tett sétánk után ellátogattunk a sárospataki református Kollégiumba. Ennek keretében megtekintettünk egy kiállítást a kollégium megalakulásáról illetve az akkori oktatásról. Ezután felmentünk az iskola könyvtárába, ahol rengeteg érdekes dolgot megtudtunk egy ottani teológushallgatótól és még egy korabeli könyv (eredeti változatába) is beleolvashattunk.

(Szegedi Petra, 10.G)

Monor, 2019. május 17.

Forgács Attila, pedagógus

Részletek

Dátum:
május 21
Időpont:
08:00.17:00