Archívum

Heti idézet

Gyümölcsös-cukros karácsonyi kalács

 

Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk, majd 10 dkg liszttel és 1 evőkanál cukorral a 1,5 dl pohár langyos tejben csomómentesen feloldjuk és jól összekeverjük. Egy mélyebb tálban laza cipót formálunk belőle, és hagyjuk megkelni (kb. 15 perc). A maradék 30 dkg lisztet egy gyúródeszkára halomba szitáljuk. Rászórjuk a maradék cukrot és a citrom héját. Az öklünkkel mélyedést nyomunk a közepébe, beletesszük a 8 dkg vajat, a tojásokat és az 5–6 evőkanál tejet. Először villával, majd kézzel összedolgozzuk. Belegyúrjuk a megkelesztett laza cipót, hozzáadjuk a kockára vágott kandírozott gyümölcsdarabokat, és langyos helyen egy óráig kelesztjük. A tésztát három egyenlő részre szedjük, és hengercsíkokat gyúrunk belőlük. A csíkokra összefonjuk, majd koszorút készítünk. (Összeillesztjük a copf két végét.) A koszorút a kivajazott sütőlapon 1 óráig ismét kelni hagyjuk. Megkenjük vékonyan a tojássárgájával, megszórjuk a durva szemű cukorral, és 5 percig szárítjuk. A kelesztés utolsó 10 percében a sütőt 200 fokra (gázsütő: 3 fokozat) előmelegítjük. A kalácsot a sütőben 40 percig sütjük.

Fekete István: Roráte

Fésűs Éva: Karácsonykor

 

 

 

Iskola bemutatása

A monori József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola bemutatkozó filmje, az Igazgató Úr kért meg rá, hogy készítsem el a nyílt napra, és ide is feltettem, hogy mindenki láthassa. (2010)

Eseménynaptár

2018. december
h k s c p s v
« aug    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Our Facebook Page

Alapítvány

Oláh István Alapítvány a monori József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnáziumért

Adószám:        18660513-1-13

Számlaszám:   65100015-10012349

Székhelye: A monori József Attila Gimnázium és Szakgimnázium Monor, Ady Endre u. 12-14.