Archívum

Heti idézet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tavaszi sugár aranyburokba fonta
A zsenge bokrokat, s a bimbók reszkető
Selyemgubóiból zománcos fényü pompa,
Ezer szelíd szirom lepkéje tört elő.

Tóth Árpád: A tavaszi sugár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morzsák a DÖK-életéből

Szőnyi Attila, Kovács Fruzsina, Brecsok Mariann, Ambrózi Gergely, Végh Petra, Dzsupin Nikolett, Molnár Nóra, Varga Dorottya. Mi köti össze a felsorolt diákokat? Talán lehetne ez az egyik kérdés egy jövőbeli gólyáknak rendezett iskolatörténeti vetélkedőn. Ha az elsős diákok olyan alaposan felkészülnének erre a diákönkormányzat által szervezett játékra, mint a korábbi években, akkor talán tudnák is a választ: ők voltak 2000 és 2010 között a JAG diákönkormányzatának elnökei. Az ő vezetésükkel dolgozott a tanévek során egy-egy kis csapat (eleinte hét, később kilenc fővel) azon, hogy a monori gimnáziumban a diákok iskolai élete vidámabb, színesebb legyen, hogy érdekeiket érvényesíteni tudják, hogy eljussanak a tanárokhoz és az iskolavezetéshez azok a problémák, kérdések, ötletek, melyek a diákság számára fontosak.

Mivel a diákok nehezen boldogulnának egyedül, egy tanár, a diákmozgalmat segítő pedagógus dolga az, hogy segítse munkájukat. Amióta létezik a szervezet, többen kapták meg ezt a megbízást. Az elmúlt tíz esztendő első felében, 2000-től 2006 januárjáig Barnáné Szentgyörgyvári Ágnes kolléganőm, majd 2006 februárjától 2010 júniusáig én láttam el ezt a mindkettőnk számára örömteli feladatot. 2010 szeptembere óta Artzt Tímea vette át a munkát.

Bár a diákönkormányzati tagokat a diákok jelölik ki maguk közül, sokszor nem is tudják, hogy milyen sok program éppen ennek a kis csapatnak a szervezésében vagy az ő közreműködésükkel jön létre. Ezeknek egy része régóta hagyományos módon, évről évre hasonló keretek közt zajlik, mások állandó megújulást igényelnek. Előfordul, hogy valamelyik megszűnik, mert már nem érdeklődnek iránta a diákok, de néha újra izgalmassá válnak és beépülnek a diákönkormányzat éves programjai közé régi, már-már elfeledett események. S persze megvalósulnak időnként egészen új ötletek, melyek egy része maradandónak bizonyul, mások nem. A már említett iskolatörténeti és városismereti vetélkedőn kívül a diákönkormányzat szervezett az elmúlt években többek közt énekversenyeket szép produkciókkal és a legszebb hangú osztálynak járó tortával, hirdetett kirándulási tabló-, termésekből készült őszi szobor- és madárijesztő-készítő versenyt, rendezett gólyaavatásokat sok feladattal, esküvel és gólyaszalaggal. Hangulatos bulikat diszkóval, iskolai rock együttesek fellépésével vagy retro zenével, jelmezversennyel, skót és magyar táncházzal, gitárral, énekléssel, lampionokkal, mécsesekkel, gofrival és gyümölcskoktélokkal. Segédkezett fordított napok lebonyolításában, kedveskedett apró meglepetésekkel a diákok, tanárok és iskolai dolgozók számára Mikuláskor, karácsonykor és egyéb ünnepek alkalmával.

A diákönkormányzat másik fontos feladata az, hogy kapcsolatot tartson az iskola diák- és pedagógus közössége között, és ügyeljen a diákok érdekeinek érvényesülésére, hiszen az ő nézőpontjuk időnként eltér a felnőttekétől, és néha olyan dolgokra világítanak rá, melyeket a tanárok nem vesznek észre. A diákok jelzéseit továbbítják szükség esetén a diákönkormányzati tagok. Rendszeres fórum is létezik a problémák megvitatására, ez a minden tanév februárjában rendezett igazlátó délután, melyen a JAG tanulói véleményezik iskolájukat minden, számukra lényeges szempont szerint. Észrevételeikre később az igazgatóság is reagál. „DÖK-öseink” küldöttként részt vettek diákparlamenteken is, ahonnan érdekes tapasztalatokkal érkeztek vissza.

Az iskola tanulói jótékony tevékenységet is folytathatnak közreműködésükkel és irányításuk alatt. Sok más mellett minden év karácsonyához szinte elmaradhatatlanul hozzátartozik, hogy az osztályok UNICEF képeslapok árusítását vállalják, hogy rászoruló gyerekeknek segítsenek.

Ezt a nagy mennyiségű munkát azonban nem lehet félgőzzel végezni. Lelkesedés, sok energia, jó ötletek, talpraesettség és rengeteg jókedv szükséges hozzá. Szerencsére ezek a diákönkormányzati tagokban javarészt megvannak. Nem csak egyfajta munkaközösséget, hanem baráti társaságot is alkotnak.

Megbeszéléseiket a C épület egyik sarkában lévő kis irodájukban tartják, melyet saját ízlésük szerint rendeztek be. Ha valaki arra jár, a kiszűrődő zajokból, élénk beszélgetésekből, nevetésekből nem biztos, hogy arra következtet, hogy értekezlet, megbeszélés, munka folyik bent, pedig valószínűleg igen. Érdemes bekopogni hozzájuk, beülni közéjük, úgy egy kicsit meg lehet sejteni abból, milyen érzés is lehet e csapat tagjának lenni.

Eseménynaptár

2019. május
h k s c p s v
« aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

VEKOP 7.3.3.-17-2017-00001

Our Facebook Page

Oláh István Alapítvány

Neve: Oláh István Alapítvány a monori József Attila Gimnázium és Szakgimnáziumért

Adószám:        18660513-1-13

Számlaszám:   65100015-10012349

Székhelye: A monori József Attila Gimnázium és Szakgimnázium Monor, Ady Endre u. 12-14.