Archívum

Heti idézet

“A világ is több sokkal, ha kinyujtózunk,

nagy hegyekre mászunk.”

(József Attila)

Migráció

Élménybeszámoló – Előadásom margójára

Amikor elvállaltam a feladatot, hogy a migrációról tartsak előadást egy egész gimnáziumi érdeklődő közösségnek, először óriási kihívásként, majd hatalmas lehetőségként fogtam fel. Felelősségteljes dolog ilyen időkben a népmozgásokról értekezni, kiváltképpen egy értelmiségi, művelt gimnáziumi közegben.
Éppen ezért vettem komolyan a feladatomat. A lehető legtöbb forrást átvizsgáltam, híres előadók és szakértők véleményét ismertem meg (például Nógrádi Györgyét), olvastam az objektív sajtó sorait. Ezen tudásbázis felhalmozása után láttam neki a feladatom szellemi és „tárgyilagos” munkájának, kialakítandó egy 45 perces előadást.
A migrációt frakciókra, aspektusokra bontottam: történelmi háttérre, ok-okozati összefüggésekre, gazdasági-, politikai-, kulturális-, emberi befolyásoló tényezőkre, és így létrehozván az előadás gerincét könnyedén fel tudtam tölteni saját tapasztalatokkal, érdekes és elgondolkodtató adatokkal.
A sikeres előadást hosszas, érdemi vita és eszmecsere zajlott – jórészt a téma morális kérdéseiről. A résztvevők egymás nézeteit meghallgatták, és azokra észérvekkel reagáltak is, méltán prezentálva egy sikeres vita alapjait.
A délután végén pedig egy jó hangulatú, tanulságos diskurzust zárhattunk, melynek keretében mindenki látóspektruma bővülhetett – reményeim szerint.

Ignácz Máté
Az előadás megtartója

Az előadás teljes szövege itt olvasható.

Eseménynaptár

2018. november
h k s c p s v
« aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Our Facebook Page