Archívum

Heti idézet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tavaszi sugár aranyburokba fonta
A zsenge bokrokat, s a bimbók reszkető
Selyemgubóiból zománcos fényü pompa,
Ezer szelíd szirom lepkéje tört elő.

Tóth Árpád: A tavaszi sugár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összmagyar középiskolás tábor

A rendezvényre azok a Kárpát-medencei középiskolák kaptak meghívást, ahol ifjúsági szervezetei működnek a Szövetségnek. Azaz, Monor is, a JAG is, első ízben. A tábor célja a Kárpát-medencei magyar középiskolások kapcsolatépítésének elősegítése, valamint a magyar kultúra és identitás továbbadása, erősítése. A rendezvény programjában szerepeltek történelmi és irodalmi témájú előadások (Türk Attila történész, MTA;  Nyíri Péter, Magyar Nyelv Múzeuma, Takaró Mihály irodalomtörténész, Popovics Béla munkácsi tanár, Bán Mór író). Volt színházi előadás (rockopera a bátorkeszi társulattól), csapatfeladatok, sátoraljaújhelyi programok (gyalogtúra a Kálváriára, látogatás a levéltárban, a természettudományi múzeumban), s kirándulások sora (Kassa, Borsi, Sárospatak, Füzér, Dobóruszka, a kettévágott Kis – és Nagyszelmenc, Széphalom); továbbá, sport- és ügyességi versenyek, táncház (a velünk táborozó, erdélyi Boróka Táncegyüttessel), íjászbemutató (Sátorelő Íjászklub), rockkoncert (egy kis retro a rockkorszak klasszikusaival a Rock Dealer zenekartól), templomi hangverseny (a kárpátaljai Credo verséneklő együttessel), József Attila -est (Tóth Péter Lóránt ‘versvándor’ előadása), könyvbemutató (a leköszönő bécsi konzullal, Zsuffa Tünde íróval és persze az Arany Busz a táborban). Kihagyhatatlan események a Rákóczi -emlékhelyek koszorúzása a környéken, éjszakai túrák és mindezekhez … sok -sok vidámság, jókedv… s a végén a könnyes búcsúzások.

 Iskolánkat Borbás Benedek, Pataki Izabella 9.A-s, Bátorfi Lili 8. G-s diákjaink képviselték  a  Szövetség méltán legnépszerűbb és legszínvonalasabb eseménysorozatán. Jövőre visszatérünk!

Forgács Attila pedagógus

“Sziasztok!

Iza vagyok, ‘JAG Falva’ lakója már harmadik éve, és a Rákóczi Szövetség tagja immár második éve. Nyáron (pontosabban július 2-8). részt vettem két diáktársammal a Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő Rákóczi – táborban, ahova a környező országokból, Olaszországból, Amerikából, Ausztráliából, és persze Magyarországról érkeztek diákok kísérőikkel. Sok színes programban vettünk részt, például várost néztünk a Felvidéken (mai Szlovákia), megmásztunk néhány dombot (amit arrafelé csak hegyként emlegetnek), illetve a tábor területére több híres előadó is érkezett. A táborhelyre érkezett az Arany -busz is, mely Arany János életét, műveit mutatja be interaktívan, játékosan. A diákok szabadidejükben a hatalmas udvaron szórakozhattak. Volt ott lehetőség focizásra, kosárlabdázásra, ping-pongozásra, hintázásra, röplabdázásra, úszásra a medencében, vagy csak a hintaágyakban ülni és beszélgetni.

Nekem az a hely sok új barátot adott, és sok-sok boldog emlékkel gazdagított.”

Pataki Izabella (10.A)

“Idén nyáron, júliusban részt vettem a Rákóczi Szövetség által szervezett táborban, ami Sátoraljaújhelyen került megrendezésre. Nekem ez volt az első Rákóczis eseményem, szóval újdonság volt számomra. Jó emlékekkel jöttem haza, nagyon jól éreztem magam, hatalmas élmény volt. Nagyon sok programon vettünk részt, többek között előadásokon, múzeum látogatásokon, koncerten, színházban stb. A programok mellett sok klassz embert ismertem meg, akik közvetlenek és kedvesek voltak. Érdekes volt velük beszélgetni, mivel különböző helyekről érkeztünk, többen voltak akik, külföldről jöttek. A kötelező programok mellett persze volt szabadidőnk is, amikor lehetőség volt kosarazni, focizni, pingpongozni vagy medencézni.

Szerintem nagyon jó és tartalmas volt az az egy hét amit ott töltöttem, sok szép emlékem maradt.”

Bátorfi Lili (9.G)

” … ha teljesen őszinte szeretnék lenni, elmondhatom, hogy kezdetben kissé felemás érzéseim voltak a Rákóczi -táborral kapcsolatban … Vonzottak a programok és az új helyek, de az otthon komfortját nélkülöző tábori élet és a sok új, ismeretlen ember gondolata, kissé riasztó volt számomra, azonban a Sátoraljaújhelyre való megérkezés után, szinte az összes kétségem és félelmem tovaszállt. Igen kellemesen csalódtam.

Nem túlzás azt mondanom, hogy szinte mindenki, akivel beszéltem vagy akivel csak találkoztam, kedves, segítőkész, barátságos és nyitott volt. Éppen ennek következtében az egész tábor ideje alatt egy kellemes, már-már mondhatni, családias légkör uralkodott, ahol úgy tűnt, hogy az oly sokszor hallott “Itt akár életre szóló barátságok is köttethetnek” jelszó, nem is áll olyan távol a realitás talajától. S valóban, nem egy olyan emberrel sikerült megismerkednem, akivel az utolsó két napon úgy beszélgettünk már, mintha régebb óta ismernénk egymást. De hogy a programokról is ejtsek pár szót, nem ért nagy meglepetés, az elképzeléseim maradéktalanul teljesültek, sőt néhol fel is múlták azt. Érdekes és változatos előadásokat volt szerencsénk hallani, melyek segítségével jobban megismerhettük a magyar nyelvet, történelmet és kultúrát. Ezenkívül sok gyönyörű és izgalmas helyre kirándultunk, melyek közül számomra talán a Kassára és a “kettévágott falura”, Nagyszelmencre tett látogatás volt a legmeghatározóbb.

Egy szó mint száz, elmondhatom, hogy a tábor egy olyan 7 nap volt az életemben, melyre mindig szívesen fogok visszaemlékezni, s remélem lesz még alkalmam részt venni akár ezen, akár más, Rákóczi Szövetség által szervezett eseményen: ahol otthon érezheti magát az ember, ahova jó visszatérni, s ahol igazán érezheti az ember, hogy jó magyarnak lenni.”

Borbás Benedek (10.A)

Eseménynaptár

2019. június
h k s c p s v
« aug    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

VEKOP 7.3.3.-17-2017-00001

Our Facebook Page

Oláh István Alapítvány

Neve: Oláh István Alapítvány a monori József Attila Gimnázium és Szakgimnáziumért

Adószám:        18660513-1-13

Számlaszám:   65100015-10012349

Székhelye: A monori József Attila Gimnázium és Szakgimnázium Monor, Ady Endre u. 12-14.