Archívum

Heti idézet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tavaszi sugár aranyburokba fonta
A zsenge bokrokat, s a bimbók reszkető
Selyemgubóiból zománcos fényü pompa,
Ezer szelíd szirom lepkéje tört elő.

Tóth Árpád: A tavaszi sugár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TDK Regionális Konferencia Monoron

Immár kilencedszer kerül megrendezésre a kutató középiskolás diákok konferenciasorozata, a: TUDOK.

2001-től alakult ki a jelenlegi regionális szervezési forma. Ennek keretében 2008 őszén Észak-Magyarországról és az Észak-Alföldről valamint Ukrajnából: Mátészalka, Közép- és Nyugat-Dunántúlról: Tatabánya, Közép-Magyarországól és Budapestről: Monor, Dél-Dunántúlról: Csurgó, a Dél-Alföldről pedig: Kecskemét egy középiskolája fogadja az érdeklődő és arra érdemes diákokat.

Az 5 magyarországi régió mellett 3 határainkon túli körzetben is találkoznak – hasonló célból – magyar diákok: Marosvásárhelyen, Újvidéken és a Felvidéken is.

A régiókból továbbjutó legjobbak meghívót kapnak a Tudományos Diákkörök IX. Országos Konferenciájára (TUDOK 2009), melyet a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban rendeznek, 2009. április 3-4-én.

Régiónk konferenciája a monori József Attila Gimnáziumban lesz, 2008. november 28-29-én. Hogy miért pont itt? Ennek komoly előzményei vannak. Az egykori önképzőkörök utódaként – 1984 február 23-án – alakult meg a JAG Tudományos Diákköre, ami így jövőre már negyedszázados jubileumát ünnepelheti. Tízéves fennállásakor vette fel a Nyáry Pál TDK nevet, Koblencz Sándor tanár úr javaslatára, aki a kezdetektől vezette ezt az eredetileg jó tanulókból verbuválódott társaságot.

1994-től Nimmerfrohné Bihari Katalin tanárnő vette át e Kör irányítását, és fokozatosan egyre inkább a kutatómunkára helyeződött át a hangsúly.

A Sárospataki Diákvegyész Napokon részt vevő monori gimnazisták meghívást kaptak abba a káptalanfüredi táborba, ahol tehetséges, kutatni vágyó középiskolások oszthatták meg egymással tapasztalataikat, Dr. Csermely Péternek, a SOTE egyetemi tanárának irányításával.

Itt vetették fel először a monoriak – Lajkó Viktor és társai – egy szélesebb körű tudományos diáktalálkozó kívánalmát. Nagy és sokoldalú szervezőmunka után így jött létre 1998-ban (éppen tíz esztendeje): az I. Országos Középiskolai Diákkonferencia, a Nyáry Pál TDK rendezésében, a monori gimnáziumban. Ez előtt csak egy-egy tárgyból rendezett konferenciák voltak (pl. Sárospatakon, Pécsett), itt azonban többféle téma képviselői gyűltek össze, és – éppen ebben volt újszerűsége! – a legkülönfélébb témák nem csupán az előadók, de a látogatók érdeklődését is felkelthették. A következő évben már kirándulás, városnézés is került a programba; így a beszélgetések, viták mellett sok közös élmény, barátság is született. Két év sikerei után Dr. Csermely Péter úgy látta, hogy már nem csupán a környékbeli iskolák és a káptalanfüredi táborban megismertek meghívására alkalmas ez a rendezvény, hanem szélesebb körre is ki lehetne terjeszteni.

2000-ben így jött létre a: „TUDOK 2000 Monor-Budapest”, a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum társszervezésével, a monori mellett a fővárosi helyszínnel.

Ekkor elfogadta a fővédnöki címet Mádl Ferenc köztársasági elnök és Pokorni Zoltán oktatási miniszter. Monori szponzorként segítette e rendezvény itteni sikerét a Monor Telefon Társaság, a Kovács Autóház Kft, a Kutató Diákokért Alapítvány, valamint Monor Város Önkormányzata.

1998-ban 40, 2000-ben pedig már 70 diák érkezett ide. A monori előadások két szekcióban zajlottak. Néprajz, történelem, zene és egyéb; valamint szociológia és kémia. Neves szakemberekből álló zsűrielnökök és zsűritagok értékelték a diákokat, és a legjobb előadók az egyetemek és a főiskolák tavaszi tudományos találkozóján is bemutatkozhattak.

1998 előtt 15 tudományos diákkörről tudtunk az országban, 2000-ben már – biztos, hogy a tlálkozóknak is köszönhetően -: 130-150 volt. Ezért vált szükségessé a regionális találkozók rendszerére való áttérés (miközben Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Veszprémben, és – legutóbb – Gödöllőn voltak országos döntők).

Monoron – 2006 tavaszától – Bernula Béla Péter tanár úr vette át a TDK vezetését, és nagyon változatos, színes, értékes előadássorozat jelezte ezt az időszakot azóta is.

A „DNS-technikák alkalmazásá”-ról Szőnyi András tartott előadást (akit biológiai kutatásaiban Freund Tamás, Bolyai-díjas professzor segített mentorkén). Faragó Zsuzsanna (volt JAG-os diák) többször is beszélt szudáni régészeti kutatásainak előzményeiről és eredményeiről. Topál József (az ELTE Etológia Tanszékének adjunktusa, szintén volt JAG-os) „Az állatok viselkedésé”-ről. Péter Zoltán (volt TDK-elnök) „Én és a világ”, Istvánffy Ilona tanárnő „Van Gogh”, Mahalek Gábor (volt diák) „A japán harcművészet”, Csegődi Tibor László (volt diák, jogászhallgató) „Környezetvédelem az Európai Unióban” címmel tartott előadást. De volt szó „A szeretetről” is, Csáki Tibor atya előadásában, karácsony előtt; rendezett a TDK Mikulás-bált és karácsonyi koncertet is; illetve iskolai pályázatot „1956 lakóhelyemen” címmel. 11. G-sek emlékeztek meg Bolyai Farkas halálának 150. évfordulójáról, és OKTV-dolgozatok bemutatására is sor került: pl. művészettörténetből (Kovács Blanka, Papp Anna) vagy földrajzból (Takács László, Komjáthy Dénes).

Hírt adtunk már a díjnyertes Napkohóról (amiről a TDK-n is beszéltek). Alkotói (akikről májusi számunkban olvashattak) most július 7-13-ig részt vehettek a kutató diákok hagyományos káptalanfüredi táborában, és 15 felvételi pontot is kaptak eredményeikért az I. díj mellett. Ők azóta egyébként azon dolgoznak, hogy a gimnázium melegvíz-szükségletének egy részét a maguk által épített szerkezettel biztosítsák.

A kutató diákok mozgalmának kiadványában évek óta szerepel a támogató középiskolák között a JAG is.

A legutóbbi tanévben is értékes előadások hangoztak el a JAG TDK-jában: a „Kutatók éjszakájáról”, „Lutherről”, „A mitikus Kaukázus”-ról, „A szegedi 3-as fehértollas honvédzászlóalj” hagyományőrzőiről, „Magyarország karszt- és gyógyvizei”-ről, „A XXI. század művészeté”-ről, „Macchiavelli és a Mediciek”-ről, „A Da Vinci kód és ami mögötte van” címmel; meghívott, tanár- és diákelőadóktól.

Ezt az élénk szellemi életet gazdagíthatja majd a novemberi konferencia sikere is, aminek megnyitója a Magyar Tudomány Napja apropójához kapcsolódik. Addig rengeteg a szervezési feladat, és kevés az idő.

Október 10-ig kell elküldenie a jelentkezőknek előadásuk rövid kivonatát. Ekkor lehet szekciókba csoportosítani a tagokat, felkérni a bírálókat, felmérni a szükséges technikai igényeket, megszervezni a kísérőprogramokat, étkeztetést, szállást; előteremteni a szükséges adminisztációs feltételeket, jutalmakat.

A szervezők ezúton is tisztelettel kérik azokat az intézményeket, vállalkozókat, a helyi média képviselőit (2000-ben komoly országos visszhangja volt az itteni konferenciának: sajtóban, rádióban, televízióban); hogy ha érdemesnek és lehetségesnek tartják e rendezvény támogatását, szponzorálását – a jövő tudományos eredményeinek segítése érdekében -: tegyék meg.

A monori gimnazisták szeretnék folytatni szép hagyományaikat – hiszen az ismeretlen felfedezése vitte előre mindig a világ fejlődését -, elfogadva Szókratész igazságát: „A nemtudás a tudás kezdete”.

B.G.

        

Eseménynaptár

2019. május
h k s c p s v
« aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

VEKOP 7.3.3.-17-2017-00001

Our Facebook Page

Oláh István Alapítvány

Neve: Oláh István Alapítvány a monori József Attila Gimnázium és Szakgimnáziumért

Adószám:        18660513-1-13

Számlaszám:   65100015-10012349

Székhelye: A monori József Attila Gimnázium és Szakgimnázium Monor, Ady Endre u. 12-14.